Ususret proljeću: Silvanac zeleni Režek!

Silvanac zeleni  2019 Režek Ova je zanimljiva kontinentalna sorta kod nas nažalost pomalo zapostavljena,  što je šteta –  jer daje jako fina i pitka vina – vina na duge staze! Sorta navodno potječe iz Austrije, a kao moguća domovina spominje se i  Transilvanija. Kod nas je, osim u Slavoniji, ima…

Silvanac zeleni  2019 Režek

Ova je zanimljiva kontinentalna sorta kod nas nažalost pomalo zapostavljena,  što je šteta –  jer daje jako fina i pitka vina – vina na duge staze! Sorta navodno potječe iz Austrije, a kao moguća domovina spominje se i  Transilvanija. Kod nas je, osim u Slavoniji, ima sve više i u bregovitim dijelovima Hrvatske –  poput Plešivice gdje se dobro udomaćila.

Silvanac zeleni 2019 Režek suho je vino, žuto zelenkaste boje, voćnih i cvjetnih aroma. Vino se čini nježnim jer je slasno i pitko, ali ima „čvrsto tijelo“ i plešivički karakter.  Svježina na nepcu, fini mirisi na nosu i dobro tijelo čine ga podatnim za sparivanje s hranom.  Od tipične plešivičke greblice ili sličnih savijača na bazi sira, buće, blitve, koprive  –  preko domaćih narezaka do nježnijeg bijelog mesa ili bijele ribe. Izvrsna je pratnja  nedjeljnom ručku, od predjela do deserta.

Plešivička vinarija Režek ima dugu tradiciju vinarstva i vinogradarstva, a prvi spomeni sežu u davnu 1918. godinu, kada je deda Režek, nakon rata, počeo saditi vinograde.  Intenzivnija proizvodnja počinje s tatom Dragom, 90-ih godina 20.stoljeća, uz pomoć mame Dragice. Danas vinariju vodi sin Damir.

Zeleni silvanac u vinograde Režek donijela je – mama Dragica Režek, ponosno ističe Damir, a sorta se pokazala izvrsnom za plešivičke brežuljke.  Iako je vinarija poznatija po portugiscu, zeleni silvanac im je jako drag. Vole ga u vinariji, rade ga s ljubavlju – a vole ga i vjerni kupci Režek vina.

Preporučam ga za uskrsni doručak, uz domaći sir i vrhnje, domaće nareske i šunku  – tim više što je cijena izvrsna, u vinariji košta 50kn, a na stolu maže pratiti i uskrsni ručak. Ako uz janjetinu volite crna vina – vinarija Režek ima vino za vas –  fini Pinot crni koji se, osim u vinariji, može kupiti u zagrebačkoj vinoteci  Vino. na Dobrom dolu.

Bili smo na Plešivici u vinariji Režek:

Vinski izlet na Plešivicu – Agro Damir Drago Režek

info: Damir Režek 098 1841307

 

 

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, nositeljica ordena franc. Ministarstva Obrazovanja - Les palmes academiques; polaznica Vinske akademije WSET, certifikat L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), vinska promotorica, organizatorica vinskih događanja.

Arhiva

27. Vinistra mijenja datum i mjesto, ali ostaje!

Još se ne zna točan datum, ali organizatori Vinistre su optimistični i ne odustaju. U svakodnevnoj su komunikaciji s istarskim Stožerom civilne zaštite i vjeruju kako će se najveća istarska manifestacija vina održati u lipnju, prvi put na otvorenom, u porečkoj uvali Peškera.

Predstavljen BIWCF katalog s najboljim balkanskim vinima!

Dva mjeseca prije 10. godišnjice međunarodnog ocjenjivanja vina - The Balkans International Wine Competition, objavljen je katalog prošlogodišnjih nagrađenih vina u kojem su najbolji između 800 natjecateljskih uzoraka iz 240 vinarija, našli svoje mjesto na 158...

0,5 promila alkohola treba ostati gornja granica – složni su istarski vinari!

Čaša vina ključan je dio mediteranske prehrane kao jedne od najzdravijih na svijetu, a izmjena dopuštene količine alkohola u krvi vozača na 0,0 bila bi dodatan udar u nikad težim godinama za vinski sektor

Večera za šest: zlatni hrvatski sauvignoni i još ponešto!

Večera za šest (prijatelja) spontano je nastala u doba nemogućnosti izlazaka u restorane, tj. u doba djelomičnog  „zaključavanja“, te smo dosada održali nekoliko tematskih večera spajajući vina i jela koja smo si „zadali“ kako bismo se družili i ponešto naučili.

Svaki tjedan, event jedan – Wine EnoGastro Vip Event!

Međunarodna konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca Dok se razni događaji i manifestacije otkazuju zbog korona-krize, Wine Vip Event i ove godine planira organizirati hvalevrijedne projekte u domeni turizma i ugostiteljstva. Nakon četiri godine i...

Pin It on Pinterest

Share This