Viška vinarija Senjanović predstavila je svoja vina zagrebačkoj publici!

VINA SENJANOVIĆ U ZAGREBU! Viška vinarija Senjanović, poznata po odličnim vugavama i plavcima koje nastaju od grožđa s viških pješčanih polja, predstavila je svoja vina zagrebačkoj publici 24.11.2021. u projektu prof. Marije Vukelić, Wine Wednesday. Na Večeri vina Senjanović, u zagrebačkom restoranu Trilogija Fino & Vino, vinar Milan Senjanović  ispričao…

VINA SENJANOVIĆ U ZAGREBU!

Viška vinarija Senjanović, poznata po odličnim vugavama i plavcima koje nastaju od grožđa s viških pješčanih polja, predstavila je svoja vina zagrebačkoj publici 24.11.2021. u projektu prof. Marije Vukelić, Wine Wednesday.

Na Večeri vina Senjanović, u zagrebačkom restoranu Trilogija Fino & Vino, vinar Milan Senjanović  ispričao je svoju priču „bijega“ iz velikoga grada Splita na otok, gdje je našao mir u „Tihobraće polju“. Ondje je kupio zemlju, posadio vinograde i posvetio se vinogradarstvu i vinarstvu sa suprugom. Vinski „hobi“ započeo je 2003. godine, a ubrzo je prerastao u posao. Vinogradi se danas protežu na 3 ha, a ukupna je proizvodnja godišnje oko 15 000 butelja vina.

Vinarija Senjanović nastavlja svoj put „obiteljske vinarije“ s vinima vrhunske kvalitete, a u vinograde i podrum sve više ulazi i mlađi sin Ante, ujedno autor zanimljive etikete.

Večera je započela izvornom viškom Vugavom 2020, vinom posebnoga, mediteranskoga karaktera: posjetitelji su ga opisali kao opojno vino, mednih nota, bogatog okusa. Ružičasti Opolo 2020 pokazao je snagu crnoga vina, što i priliči otočkim vinima – pratio je zagrebačku verziju „viške pogače“, otočkoga poznatoga jela.

Uz  težačko ukusno jelo „na žlicu“ paštu fažol, serviran je Crljenak 2019, vino koje se može naći samo u podrumu vinara, rođak plavaca maloga, poznat u svijetu pod drugim sinonimima (zinfandel, primitivo). Na Visu ga neki vinari zovu i  “cipidrag“.  Plavci obitelji Senjanović su pokazali posebnu pitkost i užitnost. Uzgajaju se na „Tihobraće polju“, na putu iz Visa prema Milni,  te se po njemu i nazvani.

Na degustaciji su bila čak tri „Plavca Tihe Braće“, godišta 2018., 2017., 2016. Kod plavaca je posebno naglašena mekoća koja potječe od pješčanoga tla te time vinima daje „terroirski“ prepoznatljivi štih.  Upravo pješčano tlo, nastalo u davnim eonima izdizanja otoka s morskog dna, pruža idealne uvjete za uzgoj vinove loze. Vlaga se akumulira duboko u tlu tijekom godine, tako da i u sušnim mjesecima loza dobije sve što joj treba.

Uz plavce je kuhinja posložila ukusni Beefsteak u umaku od plavca i suhih šljiva. Bio je to doista odlično sljubljivanje! Čestitke kuharu Marinu!

Za desert je poslužena torta od rogača.

Posebno iznenađenje iz vinarije bio je Prošek „Lovre“ 2015, tradicionalno dalmatinsko desertno vino, nastalo od plavca maloga.

Naziv je dobilo po unuku Milana Senjanovića, i dok se čeka njegov 18. rođendan, otvara se samo u posebnim prigodama.

Posebna je prigoda bila i ova prva službena zagrebačka degustacija vina  Senjanović, s kojom se gostima približila i priča otoka Visa sa svim specifičnostima otočkoga života i  – vinima nastalima na pješčanim poljima.

Senjanovićev Plavac Tihe Braće2017 – tiho ali intenzivno osvaja…

Kada dođete na Vis, svakako posjetite  vinograd i podrum Senjanović, obiđite otok, upoznajte mediteranski način života i ljepote otoka.  A dok ne dođete do Visa,  za božićne blagdane preporučujemo vugavu za Badnjak, a Plavac Tihe Braće 2017 uz božićni objed. Vina se mogu kupiti u vinotekama „Vivat fina vina“ i mogu biti originalan dar pod božićnom jelkom. Doživite sada Vis kroz vina, a za ljeto planirajte posjet uživo!

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Casanova Rosé nova vinska senzacija iz vinskog podruma TILIA estate!

Nakon uspjeha pjenušca EL (Emperor of Love) Brut Nature Roséa – stiže najnovija kreacija Matjaža Lemuta, enologa i vlasnika vinskog podruma TILIA estate - Kuća crnog pinota iz Slovenije, Casanova Rosé  premijerno je predstavljen javnosti putem 11. Pink Day, festivala...

Najavljena 30. Vinistra!

Promotivnim filmom i predstavljanjem novog, modernog vizualnog identiteta u Zagrebu najavljeno jubilarno 30. izdanje Vinistre! Sve je spremno za 30. Vinistru, izložbu vina i vinske opreme koja je odavno postala omiljeno mjesto susreta vinskih profesionalaca i...

Vinske zvijezde 2024 # 2 – Proljetna vina: Pet zlatnih pjenušaca!

Prvog dana proljeća, 21. ožujka 2024. odabrana komisija vinskih znalaca projekta Vinske zvijezde  ocjenjivala je proljetna vina za Uskrs u  restoranu Zinfandel, zagrebačkog hotela Esplanade! U komisiji je bilo pet članova: Jasminka Šaško, enologinja; Adriana Strmotić,...

“Vis u Zagrebu” – Predstavljanje viških vina u Karijoli!

Prvo zajedničko predstavljanje viških vinara u Zagrebu organizirala je TZ grada Visa na čelu s direktorom Markom Dragojevićem, u petak, 12.travnja 2024., u pizzeriji Karijola u Vlaškoj ulici. Mjesto druženja vinskih profesionalaca i medija s viškim vinarima nije...

Vinistra 2024 – tko su šampioni 30. Ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića?

Na 30. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, tradicionalno održanog kao najavu ovogodišnje Vinistre, najbolje mlade malvazije su iz vinarija Bastian i Deklić, potonji zajedno s Benvenutijem također se ističe kao šampion među teranima. Titulu "Best in Show"...